vakantie
Door: Anne
Blijf op de hoogte en volg Annemarie
28 December 2011 | Thailand, Bangkok
Vrijdag komen Michael en Florian aan in Bangkok en gaan we lekker naar Koh Chang. Dit is een groot groen eiland voor de oostkust van Thailand tegen Cambodja aan. Omdat we hen ophalen in Bangkok gebruiken we de week ervoor om langzaam af te zakken Van Chiang Rai naar het zuiden, totaal zo’n 800 km. Momenteel zijn we ongeveer halverwege de route.
De kerstdagen hebben we door gebracht in Chiang Mai. Dit is een veel grotere en een meer toeristische stad dan Chiang Rai. Er zijn dan ook veel meer activiteiten te doen en met gemak kun je hier wel een weekje doorbrengen zonder je te vervelen. Er is een wáár kerstplein met allerlei kraampjes en originele kerstbomen. Echte kerstbomen kennen ze hier niet. Verder is er een schaatsbaan. Weliswaar van kunststof maar het is erg vermakelijk om de Thai te zien schaatsen, dat wil zeggen rondjes lopen langs de rand of stunten in het midden. We zijn er een paar keer wezen kijken. Het echte kerstgevoel wil niet komen maar we missen het eigenlijk ook niet. Daar de Thai geen kerstmis vieren(boeddhistisch), zijn alle winkels open, werkt iedereen en kunnen wij mooi de toerist uithangen.
De eerste dag maken we onder begeleiding van de gids van het hotel een dagtour. We rijden op een olifant en bezoeken een Karen dorp(beiden helaas erg commercieel). De bamboeraft dreigt niet door te gaan want er zouden i.v.m. kerst geen gidsen zijn en het water te koud. Gelukkig overtuigen we de gids toch en varen we op een lang vlot gemaakt van bamboe een rivier af. Erg leuk en gedurende de tocht overwinnen we steeds meer angsten om te gaan staan tijdens het varen. Hoogtepunt voor Henry en vooral voor Pepijn is echter het zitten op het dak van de auto terwijl we rijden. Ik hou mijn hart vast. Eind van de dag krijgt onze gids steeds meer praatjes, dit waarschijnlijk onder invloed van de speciale sigaretjes die hij steeds rookt.
Dag 2 hebben we genoeg van georganiseerd weg gaan en besluiten we zelf op pad te gaan. Eerst rijden we bergopwaarts richting Doi Suthep waar je een prachtig uitzicht over Chiang Mai kunt hebben. Het is al snel duidelijk dat hier weinig van komt, zoveel smog als hier in de lucht hangt. We rijden al vlak voor de berg en nog is hij amper te zien. Deze smog schijnt vooral te ontstaan doordat de boeren de rijstvelden in brand steken en met het klimaat hier blijft dit allemaal hangen. Men probeert de boeren hier wel vanaf te houden maar veel rook komt ook uit Birma en Laos. Bijna boven aan de berg staat een tempel die bij Thai als toeristen erg in trek is. We kijken onze ogen uit door de enorme gouden chedi, alle rituelen die gedaan worden en de grote hoeveelheid mensen. Van daaruit rijden we naar de andere kant van Chiang Mai waar veel ambachtsfabrieken zijn. Na lang zoeken vinden we uiteindelijk een parasolfabriek, zijdefabriek en een zilverfabriek. We besluiten de dag met een avondje naar een Thais boksgala. Leuk om mee te maken. Elke wedstrijd wordt eerst vooraf gegaan door een heel stel rituelen waarna er iedere keer 5 rondes gebokst wordt. Het geheel wordt opgeluisterd door enorme jengelmuziek gespeeld door een live-bandje. Om 00.30 uur houden we het voor gezien en duiken we het bed weer in.
De volgende dag verlaten we ons hotel en dus onze groene oase van rust midden in het drukke Chiang Mai. We rijden naar Doi Ithanon National Park waar het hoogste punt van Thailand te vinden is op 2565 meter. In Europa is het dan kaal en rotsig maar hier is het op die hoogte nog weelderig groen. Het is wel wat kouder maar terwijl wij het doen met een shirt met lange mouwen, zien we vele Thai met handschoenen, dikke jassen en een muts op. Het is een schitterend park met indrukwekkende watervallen. Helaas hebben we geen tijd voor een trektocht en besluiten we nog een uurtje verder naar het zuiden te trekken. Dat was een verkeerd besluit merken we. Een uurtje wordt uren omdat er geen hotel in de wijde omgeving te bekennen is. Bovendien slingert de weg behoorlijk. Tot overmaat van ramp wordt het pikkedonker en moeten we over een bergpas vol met vrachtwagens met het vooruitzicht dat we nog een heel eind moeten……. Gelukkig overleven we de rit en zien we bij het bereiken van de hoofdweg aan de overkant van het pompstation een hotel. Een beetje sjofel maar we zijn blij dat we een bed hebben. We zaten al te brainstormen over een nachtje in de auto en zaten het dekentje en de badlakens al onderling te verdelen.
Vandaag zijn we doorgereden naar Kampaeng Phet, halverwege Chiang Rai/ Bangkok. We hebben hier op krakkemikkige fietsen het historische deel van de stad bekeken, vol met ruïnes van oude tempels. Het staat op de lijst van wereld erfgoed monumenten van Unesco. Druk is het niet dus we kunnen op ons gemak alles bekijken. Het is ondertussen een stuk heter dan in het noorden dus al puffend en zwetend proberen we het geboekte hotel te vinden. Van de begeleidende routekaart worden we weer niet wijzer maar gelukkig weten taxichauffeurs waar het is. Yes, heerlijk ontspannen op bed, laptop en Nintendo erbij en airco aan.
28 December 2011 - 14:38
Harry En Ria:
Hoi Annemarie, Henry en Pepijn. Zo te lezen was Chiang Mai wel de moeite waard, Zo'n Ritje op een olifant lijkt ons leuk en op het dak van een auto een ritje maken is ook beslist niet alledaags. Leuk zoiets mee te maken of niet Pepijn. De verdere tocht in het donker over die berg was minder, maar gelukkig hebben jullie het er goed van afgebracht. We blijven jullie volgen. Groeten. -
28 December 2011 - 16:23
Karin:
Onvoorstelbaar: Kerst bij 26°C. Gelukkig even in de gelegenheid om wat meer van het land te zien, en leuke/enge dingen uit te proberen. Gerniet er van, en veel plezier als de Michael en Florian er ook zijn. Goede jaarwisseling gewenst. -
28 December 2011 - 17:46
Hilward & Marieke :
He hallo vakantiegangers (nu echt),
hele gezellige dagen samen gewenst met het gezin weer (bijna) compleet! Lekker genieten en mooie dingen zien en beleven. We zijn nog steeds niet jaloers.... echt wel !!!
Alvast een goed uiteinde en spetterend 2012 gewenst!
Tot in het nieuwe jaar in Hengeloooooo
groetjes! -
29 December 2011 - 09:36
Paul:
Dag annemarie (en familie). Het ziet er allemaal mooi uit. Lekker aan het genieten van al het moois en de cultuur. Jullie vermaken je dus goed. Fijne kerstdagen gehad? Ik zag in ieder geval een grote kerstboom, haha. Hier gaat uiteraard alles gewoon zijn gangetje. Je mist niets van het natte nederland.
Ik wens jullie een fijne jaarwisseling toe.
Groetjes Paul. -
30 December 2011 - 09:01
Livia:
Hoi, hoi,
Eindelijk stuur ik eens een berichtje. Ontzettend leuk om steeds jullie reisverslagen te lezen, wat een ervaring!!
Heerlijk voor Michael en Florian dat ze jullie komen bezoeken, kunnen ze ook nog een beetje meegenieten. Is voor Pepijn ook wel even lekker. Hier alles goed. De 2 boys groeien als kool, is ook een hele ervaring hoor...2 kinderen. (Laat staan dat je er drie hebt?!)
Hartelijke groeten vanuit Wierden. -
30 December 2011 - 14:43
Anita:
Hoi allemaal,
Wat ziet het er weer mooi uit en wat een belevenissen weer. Dat rijden in het donker zou iets voor ons kunnen zijn. Fijn te weten dat jullie dat ook kan overkomen.
Veel plezier op Koh Chang. De jongens verheugden zich er erg op.
Een goede jaarwisseling en een fantastisch 2012 toegewenst.
Groeten van ons allen. -
02 Januari 2012 - 23:10
Miranda En Hetty:
Vanuit het druilerige en winderige Nederland de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Voor Miranda herkenbare verhalen en foto s, ziet er super uit!
Nachtelijke groetjes Miranda en Hetty -
02 Januari 2012 - 23:10
Miranda En Hetty:
Voor Miranda herkenbare verhalen en foto s, ziet er super uit!
Nachtelijke groetjes Miranda en Hetty